Vandaag om 9 uur ontbijt op de school met broodjes jam, worst, kaas en honing. Het eten is  goed verzorgd hier.  Er stonden om half tien al drie mannen klaar om de gaten te boren voor de kabels. Ze moesten wel een stekkerblok van ons lenen omdat wij alle stekkerblokken van de school in gebruik hebben. Met wat kunst- en vliegwerk konden we er één vrijmaken. Met veel gebaren en discussies kon Wesley duidelijk maken waar de gaten moesten komen.
De plannen voor de plekken waar computers met internet moeten komen staan zijn vandaag weer anders dan gisteren, en dat maakt het niet makkelijker. Het boren van de gaten gaat op de manier “van dik hout zaagt men planken” en van ARBO- regels hebben ze nog nooit gehoord.

Niels en Paul hebben de laatste computers gecontroleerd en voorzien van wireless kaartjes.
Van de 61 machines zijn er nu 60 werkend!
Ook alle accesspoints heeft Niels geconfigureerd en zijn dus klaar voor gebruik.

Wesley en Florian werken aan de inrichting van de server en aan een nieuwe image voor de machines. Inloggen kan straks in het Engels, Moldavisch en Russisch.

Het lijkt allemaal voorspoedig te gaan maar we voorzien al wel wat hobbels. Zo is er in het serverhok één (niet geaard) stopcontact en in het lokaal waar het internetcafé moet komen geen enkele.

Buiten is het 23 graden en een zonnetje; binnen is het 15 graden en donker. We gaan dus af en toe even naar buiten om op te warmen en de benen te strekken. We hebben net bijna alle chocola van het buurtwinkeltje opgekocht dus we zijn goed voorbereid op een lange avond.

We melden ons weer als er vorderingen of nieuwtjes zijn, morgen is het vooral afwachten op de technische mannen van de school om de kabels vast te maken en nog meer gaten te boren………

Related posts:

 1. Pasen in Chisinau

8 Responses naar “Chisinau dag 3”

 1. Tim van der Voord Zegt:
  april 26, 2011 op 10:20 pm

  Ik zie/hoor weer oekrainse praktijken :) ofwel je moet geen haast hebben :) . Maarja jullie hebben nog ff tijd, zoals ik het lees loopt het allemaal nog voorspoedig! Maar een serverhok en internet cafe zonder stroom kan nog een leuke uitdaging vormen :) . Maarja zoals we uit oekraine weten, dat is zo geregeld in die landen. Daar hebben we geen arbo of standaarden :) maar wat lees ik, moet je alles met gebarentaal uitleggen, is er geen lokale vitaly? :)

  Het gaat de goede kant op jongens! Goed werk!

  • Het gaat allemaal redelijk, ik hoop alleen dat ze snel zijn met het stroom en het ophangen van de kabels.
   De lokale vitaly is een 19 jarige Christian.

 2. Hoi Wes en andere,

  Zo te zien gaat het een stuk sneller als in de Oekraine.
  Ook fijn is dat de PC’s het doen, dat was wel anders in Vatutino.
  En ook het weer is een stuk beter, plus 20 inplaats van min 20 graden
  Ook leuk zijn de foto’s, dat geeft ons hier een beetje een idee hoe het daar is.
  Hou ons op de hoogte.
  Groetjes aan iedereen,

  André

 3. hey wesley
  klinkt allemaal weer erg leuk, en zo te horen heb je het naar je zin en loopt alles wel voorspoedig. beter als de vorige keer hahaha. en een stuk warmer. ik dacht kom eve bakkie doen maar hoorde van tim dat je daar zat. nou tot snel en heel veel succes.
  groetjes nanette

 4. Een tolk die Christian heet? Zijn ze daar ook christelijk?

  En Wes, Fail Compilatie April 2011 staat klaar.

  • Waar Waar

  • Kevin, ze zijn hier Christelijk, orthodox.
   Zondag gaan we een kerk bezoeken.
   Maandag is een christelijke feestdag, herdenking van overleden familie.
   De mensen in de stad gaan naar familie op het platte land, bloemen brengen op de begraafplaats.