Niels aan het werk

Zaterdag de computers in de computerlokalen getest of ze op de verschillende accounts verbinding konden maken. Telkens waren er drie of vier willekeurige PC’s die geen verbinding met het draadloze netwerk konden maken. We zijn lang bezig geweest om dit probleem op te lossen. Uiteindelijk heeft Niels samen met Wesley de WPA-encryptie veranderd waarna het allemaal wel werkte.

Gisteren een rondrit door het achterland gedaan. We hebben veel gezien van het landschap en de dorpjes ten noorden van

Buiten de stad

Chisinau. Via Henk hebben we twee families bezocht en zo kunnen zien hoe de mensen hier op het platteland leven.
In de “villages ” leven de mensen simpel en zelfvoorzienend, zelfgemaakte wijn en whiskey, wat kippekes voor de eieren en diertjes om op te eten. Uiteraard kregen we voedsel uit hun eigen stal voorgeschoteld; lapjes varkensvlees met brood en kakelverse eieren, heerlijk biologisch en zonder allerlei rare toevoegingen.
Als klap op de vuurpijl mochten Niels en Wesley meerijden in een Lada 110 uit 1978. Ondanks de verouderde techniek reed hij toch soepeltjes over de onverharde weg met kuilen.
In de avond hadden we gegeten bij de directeur “donVictor”. Er stond ontzettend veel eten op tafel, maar nog meer wijn en cognac. Een hele gezellige avond………

 

Vandaag weer druk aan de slag. De plannen worden hier per uur aangepast. Nu is er het verzoek om alle docentplekken van PC’s (met internetverbinding) te voorzien. Dat gaat ten koste van een computerlokaal, maar daar is geen elektriciteit dus hadden we dat lokaal toch nooit in kunnen richten. Echter blijkt vervolgens dat de stopcontacten voor de docenten-PC’s vaak ook erg ver weg zitten (als er al een stopcontact is!)

Nieuwe plannen

De elektriciën is druk bezig om het internetcafé van stopcontacten te voorzien. Alles op z’n Moldavisch, d.w.z. dat er nog een hele ochtend besteed wordt aan het bepalen van wat waar moet komen, stekkerdozen kopen en later er achter komen dat er geen kabelclips zijn. Aan het eind van de middag blijken de stopcontacten toch weer anders geplaatst te zijn als afgesproken (zucht!).

Stroomvoorziening Internet Cafe

Wij zijn bezig geweest met het plaatsen van de docenten-PC’s en het aanleggen van een kabel naar de derde etage. (daar willen ze last minute óók internet) Daarnaast zijn we alvast begonnen om de reserveonderdelen en overige spullen op te ruimen.

Er is eindelijk een beslissing gnomen door de directeur over de nieuwe provider. Er komt morgen om 9 uur echt, absoluut, zeker weten (?!) iemand van die maatschappij de situatie bespreken en een nieuw modem plaatsen. Wesley heeft zo z’n twijfels en wil er morgen absoluut bij zijn, met een tolk, om te voorkomen dat we straks een niet-werkend netwerk achter moeten laten als we vrijdag vertrekken.

De serverruimte

 

No related posts.

4 Responses naar “Internet voor iedereen”

 1. … en zo eindigt bij jullie elke dag met een cliff-hanger …

  Het blijft spannend!

  Hartelijke groet,

  Ernst

 2. Tim van der Voord Zegt:
  mei 3, 2011 op 10:51 pm

  Hey Jongens!

  Ik lees weer typisch oost europese taferelen :) Hou vol jongens, het komt goed!

  En de andere kant zie ik ook dat er veel gebeurt en als alles vanaf nu een beetje goed gaat (!?!) het wel gaat lukken. Jullie laten ons weer met spanning afwachten op het blog van morgen in ieder geval!

  Success daar jongens! Het gaat lukken, jullie verrichten in ieder geval mooi werk daar!

  Gr Tim

 3. AnneWies van Beckum Zegt:
  mei 4, 2011 op 1:56 am

  Wat veel werk hebben jullie te verzetten en wat fijn dat het allemaal in goede harmonie gebeurt! Hartelijk bedankt voor de teksten en de foto’s die mij een goede indruk geven over jullie verblijf daar in de afgelopen 10 dagen. Het blijft spannend wat er wel of niet gaat gebeuren en dat maakt het juist zo boeiend. Toch heb ik het gevoel dat het uiteindelijk allemaal op z’n pootjes tercht zal komen omdat jullie behóórlijk professioneel bezig zijn.
  “De laatste loodjes wegen het zwaarst” wordt er wel gezegd, dus ik ben erg nieuwsgierig naar de laatste 3 dagen.
  Met hartelijke groeten,
  AnneWies.

 4. Elly Spiekerman Zegt:
  mei 4, 2011 op 12:31 pm

  Nu hebben jullie een idee wat wij al jaren doorstaan om al onze projecten goed te laten verlopen. Op welke manier je ook iets voorbereid, het loopt altijd anders!!! Je moet veel geduld hebben en een flexibile instelling is een “must”.

  Bedankt voor jullie inspanningen en ik ben blij dat onze Henk in de buurt is om jullie bij te staan. De foto’s en verslagen geven een goed beeld van de werkzaamheden.

  Vol vertrouwen zien we het eindresultaat tegemoet.

  Hartelijke groet,
  Elly