De laatste paar dagen hadden we hard doorgewerkt, de plannen werden (zoals gewoonlijk) met de dag gewijzigd wat ons extra veel werk bezorgde. Maar naast al het harde werk hadden we toch nog donderdagmiddag tijd voor leuke dingen, we gingen shoppen en we hadden de oude schoolbus met chauffeur tot onze beschikking. In de avond hadden we bij een tentje: La Placinte gegeten, lekker en goedkoop, we waren pp 15 euro kwijt.

La Placinte

Vrijdag was het zover alles was klaar en we gingen naar huis. Dit moest natuurlijk gevierd worden !
Viktor (directeur van de Professional School nr.4) had een afscheidslunch voor ons geregeld met een ongelooflijke hoeveelheid voedsel en drank. Uiteraard mochten wij ook dit keer niet weg voor het allemaal op was. We kregen allen een aantal cadeau’s mee van bonbons tot koelkast magneetjes uit Chisinau.

De terugreis verliep niet helemaal zoals gepland. We vertrokken om 15:00 uur en werden weggebracht door de oude schoolbus. Een aantal van ons hadden overbeladen koffers en we moesten er wat uit halen om het vervolgens als handbagage mee te nemen. Florian had zijn toilettas eruit gehaald met bussen deo en tandpasta, Paul had zijn gereedschapstas eruit gehaald met stanleymessen, kabeltesters, tangen, zagen en schroevendraaiers. Uiteindelijk hadden we toch nog zeven kilo overgewicht, dit mochten we gelukkig compenseren met euro’s. De incheck in Moldavië ging prima, we zaten nog geen minuut in het vliegtuig en het vertrok.

Starbucks in Vienna Airport

Eenmaal in Wenen aangekomen moesten we twee en een half uur wachten op het volgende vliegtuig. We hadden daar een mooi plekje bij Starbucks uitgezocht met stroomvoorzieningen om een potje te LANnen en wat tijd te doden.
Door al het gehaast en gestress in Chisinau hadden Paul en Florian er helemaal niet bij stilgestaan dat wat ze mee hadden als handbagage streng verboden was, het gekke was dat ze er in Chisinau niks van zeiden.
Maar in de EU controleren ze blijkbaar strenger en Paul werkt direct ertussen uitgepikt met al zijn gereedschap, Florian moest afstand doen van zijn bussen deo en tandpasta en Paul mocht zijn gereedschap meenemen door de tas in te laten checken en hoefde deze niet af te staan.
Om 21:40 uur kwamen we op Schiphol aan, opgewacht door familie en vrienden.

Ons werk zit er op hier, we zijn klaar, de meeste wensen hebben wij verwerkelijkt.
Alleen het onmogelijke staat nog open: een aantal computers hebben geen stroom vanwege een tekort aan stroompunten.
De overstap van providers is niet doorgegaan, in plaats daarvan hebben ze nu voor glasvezel gekozen wat over drie weken pas wordt aangesloten. Ik hoop dat dit allemaal goed gaat zonder systeembeheerder, want die hebben ze nog steeds niet.

Onze dank gaat uit naar:

 • Stichting Helping Hand Moldavia en de Professional School nr.4, voor de prettige samenwerking en het mogelijk maken van het project
 • Advisor ICT Solutions, voor de servers en hardware
 • SCC Exchange, voor de lcd schermen
 • En iedereen die een bijdrage aan dit project heeft geleverd

Related posts:

 1. Project Professional School nr. 4

One Response naar “Professional School nr.4 gereed”

 1. Elly Spiekerman Zegt:
  mei 12, 2011 op 2:00 am

  Beste Wesley, Paul, Florian en Niels,

  Onze dank is groot voor jullie inzet en de wijze waarop jullie dit project hebben uitgevoerd. In een woord geweldig!!!!

  Er zullen zich ongetwijfeld nog wel wat probleempjes voordoen in Moldavië, want het is voor hen toch een nieuwe situatie waaraan ze moeten wennen en waar zij zelf mee moeten leren omgaan. Wij hebben met z’n allen dit project mogelijk gemaakt en gerealiseerd en we zullen het verdere verloop in ieder geval goed blijven volgen.

  Héél véél dank aan allen van Leerbedrijf Zebra en het NOVA College die zich voor dit project hebben ingezet.

  Hartelijke groet namens het hele team vrijwlligers van
  Helping Hand Moldavia

  Elly Spiekerman